Sijaisena työskentely

Sijaisena työskentely voi tarjota paljon hyviä kokemuksia ja antaa mahdollisuuden myös vakituiseen työsuhteeseen. Tärkeää on kuitenkin tehdä oikea vaikutelma ja pitää kiinni oikeuksistaan, jotta ei jää pätkätöiden oravanpyörään kohtuuttoman pitkäksi ajaksi.

Tänne olemme keränneet kuusi vinkkiä siitä, miten menestyä sijaisena:

1. Oikeat olosuhteet

Varmista, että saat riittävän perehdytyksen työhösi. On aina hyvä saada kaikki kirjallisena, mutta tietysti myös suulliset sopimukset pätevät. Sinulla on oikeus nähdä kaikki kirjallisesti.

Sijaisen oikeudet ovat samat kuin muiden työntekijöiden. Sinua koskeva työehtosopimus on yleensä nähtävissä työpaikalla. Sitä sovelletaan myös palkkaukseen, ylityökorvauksiin ja lomarahaan.

2. Lopeta ajoissa

Oletko onneton tai saanut tarjouksen vakituisesta työpaikasta muualta ennen sijaisuuden loppua? Määräaikainen sopimus voidaan monissa tapauksissa lopettaa ennenaikaisesti. Kannattaa puhua työnantajalle uudesta lopetuspäivämäärästä.

3. Oikeus pysyvään työsuhteeseen

Uskollisena sijaisena oleminen voi olla raskasta. Sinulla on etusija muihin hakijoihin nähden, jos uusia vastaavia vakituisia paikkoja tulee hakuun työpaikassasi. Tietenkin sillä ehdolla, että sovit hakukriteereihin.

4. Etsi uusi työpaikka

Älä odota uuden työpaikan etsimistä edellisen sijaisuuden päättymiseen asti. Yleensä on helpompi edetä, kun sinulla on jo työpaikka ja itsetuntosi on huipussaan. Rekrytoinnit voivat viedä aikaa ja haastatteluun pääseminen voi kestää.

5. Anna hyvä vaikutelma

Ole hyvä työkaveri. On hyvä olla mukava ja iloinen työkavereille riippumatta siitä oletko pysyvässä työsuhteessa vai sijainen. Hyvän vaikutelman antaminen voi toimia suosituksena jatkossa.

6. Kysy suosituksia

Myös sijaisuus on meriitti ansioluettelossasi. Kysy työnantajaltasi aina suosituksia, joita voit jatkossa käyttää työnhaussa. Kirjallinen suositus työnkuvauksen, työsuhteen pituuden ja osaamiesi taitojen lisänä on aina plussaa.