Saatko oikean palkan?

Jokaisen pitää käydä palkkaneuvotteluja jossain vaiheessa urallaan riippumatta siitä onko vaihtamassa uuteen työpaikkaan tai jatkamassa nykyisessä. Niin sanotusti onnistuakseen palkkaneuvotteluissa, tulee osata oikeat argumentit ja olla valmistautunut.

Olemme keränneet vinkkejä lähestymistapaan, jolla tulet saamaan ansaitsemasi palkan.

Oikea aika

Oikea aika palkkakeskustelulle ei ole silloin kun esimiehesi on huonolla tuulella. Sovi aika palkkaneuvottelulle, kun esimiehesi on hyvällä tuulella. Sopiva aika on myös, kun yrityksellä menee hyvin tai kun todella tiedät, että taidollesi on yrityksessä tarvetta.

Valmistaudu henkisesti

Jos itse tunnet olosi huonoksi ennen palkkaneuvottelua mahdollisuudet onnistumiseen ovat minimaaliset. Valmistaudu henkisesti ja kerää itseluottamusta, sillä vahvana pysyminen kasvattaa kertoimiasi huomattavasti.

Aseta tavoitteesi

Ennen aloittamista aseta itsellesi tavoite mihin pyrit palkkaneuvottelussa.

Perustele vaatimuksesi

On tärkeää pystyä perustelemaan antamasi vaatimukset. Mieti miksi ansaitset enemmän palkkaa. Anna esimerkki siitä mitä voit tuoda yritykselle. On myös hyvä selvittää etukäteen, mitkä mahdolliset vastaväitteet ovat, jotta osaat valmistautua ja vastata niihin.

Katso saavutukset

Se mitä työnantajat yleensä arvostavat on tulos. Kerro miten palkkasi on vaikuttanut tuloksiisi aiemmin ja miten se voisi vaikuttaa tulevaisuudessa.

Taustatutkimus

Voit vapaasti tarkistaa samalla alalla työskentelevien kollegoiden ja ystävien ansiot. Kysy myös perustelut heidän saamalleen palkalleen. Voit myös tarkistaa viralliset tilastot samoissa tehtävissä työskentelevien henkilöiden palkoista.

Hyödyt
Kyse ei ole vain rahasta, kun neuvotellaan palkasta. Jos esimiehelläsi on vaikeuksia maksaa haluamasi palkka, voit aina löytää toisen tavan. Se voi olla mitä tahansa ylityökorvauksista, urheilumahdollisuuksista ja etukupongeista ylimääräisiin vapaapäiviin.

Molempien pitäisi olla tyytyväisiä

Paras mahdollinen tilanne palkkaneuvottelujen jälkeen on, että sekä sinä, että esimiehesi tulette ulos istunnosta voittajina. Menemällä puoliväliin vastaan tarjoat itsellesi hyvät olosuhteet seuraavaa palkkaneuvottelua ajatellen.