Oman yrityksen perustaminen

Monet ihmiset unelmoivat oman yrityksen perustamisesta. Usein motiivi löytyy mahdollisuudesta olla oma pomonsa ja pystyä hallitsemaan omia aikataulujaan. Toisaalta monia asioita täytyy harkita ennen oman yrityksen perustamista. Ihmiset ajattelevat usein, että riski on liian suuri tai täydellinen liikeidea puuttuu.

Liikeidea

Mitä voit tarjota asiakkaille? Haasteena on löytää ratkaisu asiakkaiden tarpeisiin tai ongelmia löytyy jo käynnissä olevasta liiketoiminnasta. Varmista, että yrityksesi erottuu ja on ainutlaatuinen, koska usein toimijoita markkinoilla on monia tarjoamassa samaa tuotetta / palvelua.

Markkinat

Onko liikeideallesi tarvetta ja kysyntää nykymaailmassa?  Tee tiedusteluja ja varmista, että ideasi on hyvä. Kannattaa kysellä ystäviltä ja tutkia internetiä. Onko mahdollisesti samanlainen yritys jo olemassa? Miten se toimii heille?

Liiketoimintasuunnitelma

Riippumatta siitä, mikä liikeidea on kyseessä, on hyvä olla liiketoimintasuunnitelma. Esimerkiksi suunnitella ja valmistautua alusta asti niin, että olet miettinyt kaikki yksityiskohdat. Olisi hyvä ymmärtää ja sisäistää tosiasiat miltä olet suunnitellut liiketoiminnan näyttävän. Voit esimerkiksi kertoa, mitä haluat tehdä, ketä mahdolliset asiakkaat ovat, miltä markkinat näyttävät jne.

Talousarvio

Budjetti antaa sinulle paremmat mahdollisuudet suunnitella toimintaa. Se on tärkeä osa liiketoimintasuunnitelmaa. Budjetti antaa sinulle käsityksen siitä, kuinka paljon kuluja luulet sinulla ensimmäisen vuoden aikana olevan. Täytyykö ostaa laitteita, työkaluja tai materiaaleja palvelun / tuotteen luomiseen? Missä sinulla on toimintaa? Tarvitseeko sinun ottaa pankkilaina vai oletko tallettanut rahaa tarpeeksi rahoittaaksesi liiketoimintaa? On monia tekijöitä, jotka on otettava huomioon.

Yritys

Oletko miettinyt yritysmuodon valintaa? On olemassa useita vaihtoehtoja, kuten toiminimi, avoin yhtiö tai osakeyhtiö, joista sinun on valittava itsellesi sopivin. Aloitatko yksin? Aiotko palkata henkilökuntaa? Missä on asiakkaan perusta? On tärkeää, että otat huomioon kaikki ominaisuudet ja pohdit mikä sopii sinulle ja tilanteeseen parhaiten.

Lupa

Joillekin toimialoille tarvitaan erikseen toimilupa. Oletko ottanut selvää onko suunnittelemasi liiketoiminta luvanvaraista? Ota samalla selvää yrityksen rekisteröinnistä ja tarvittavista ilmoituksista eri viranomaisille.

Yritys

Voit aloittaa joko uuden liiketoiminnan tyhjästä tai lainata jonkun muun liiketoiminnan ja brändin. Jälkimmäinen vaihtoehto on nimeltään franchising. Voit tietenkin myös ostaa jo olemassa olevan yrityksen.

Franchising siksi, että kuka tahansa voi onnistua valmiilla konseptilla markkinointiin sekä tuotteilla / palvelulla. Käytännössä ”vuokraat” heidän liikeideansa ja maksusta saat käyttää samaa liikeideaa ja kaikkea siihen liittyvää. Franchising yrittäjänä olet osa ketjua.

Kun kaikki palaset ovat paikallaan, on vielä muutama ratkaistava asia. Ensinnäkin, sinun täytyy löytää nimi yrityksellesi. Sitten rekisteröidä yritys ja hoitaa muut tarvittavat ilmoitukset. Kun rekisteröit yrityksen, lähetät ensin ilmoituksen Suomen patentti- ja rekisterihallitukselle ja sitten verohallinnolle. Yrityksen rekisteröinnistä peritään maksu yritysmuodon mukaan.

Tietopalvelut ja e-palvelut

Prh.fi on sivusto, jossa voit rekisteröidä yrityksen ja saada lisää tietoa yrityksen perustamisesta.