Kuinka tulla hyväksi neuvottelijaksi

Neuvottelut ovat toisille osa työtä, kun taas toisille neuvottelutilanne tulee eteen esimerkiksi vain palkkaneuvotteluissa esimiehen kanssa. Toiset rakastavat ja toiset vihaavat neuvottelua, mutta ne voivat mielipiteestä riippumatta olla kaikille hyödyllisiä. Oikealla valmistautumisella kuka tahansa voi menestyä neuvottelussa.

Kuten useimmissa tilanteissa, suoriudut parhaiten, kun asetat selkeät tavoitteet eli mitä haluat saavuttaa ja olet valmistautunut riippumatta siitä, oliko kyseessä neuvottelu esimiehen tai tavarantoimittajan kanssa. Ilman tavoitteita emme tiedä mihin pyrimme. Siksi on aina hyvä asettaa sekä korkea, että matala realistinen tavoite, koska kaikki siltä väliltä on neuvoteltavissa. On tietenkin mahdollista, että saat uutta tietoa kesken neuvottelujen, mutta voit aina säätää tavoitteitasi tilanteen mukaan.

Ensimmäinen asia mitä sinun pitäisi tehdä, on tehdä perusteellinen tutkimus neuvottelun toisesta osapuolesta ja yrittää saada irti kaikki mahdollinen tieto. Tämä voi olla kaikkea maksupolitiikasta yhtiön tietoihin. Se määrittelee asemasi neuvottelussa. Oletko se sinä vai toinen osapuoli, joka haluaa päästä sopimukseen? Yleensä yliote on henkilöllä, jolla on korkein intressi päästä sopimukseen.

On tärkeää kertoa vahvat perusteet sille, miksi sinun pitäisi saada läpi vaatimuksesi. Mieti myös valmiiksi toisen osapuolen mahdolliset vastaväitteet, jotta olet valmistautunut ja osaat vastata. Kuten sanottu, mitä valmistautuneempi olet, sen parempi sinulle.

Neuvottelun aikana on tärkeää muistaa ettei kiirehdi, puhuu rauhallisesti ja selkeästi. Jopa kehon kieli on erittäin tärkeä tässä tapauksessa. On tärkeää luoda hyvä ilmapiiri, koska yleensä ajatuksena on tehdä yhteistyötä jatkossakin.

Odota tärkeiden päätösten tekoa neuvottelun loppuun asti. On tärkeää nähdä koko kuva ennen kuin päätetään mitään.
Onnistuneen neuvottelun jälkeen molemmat osapuolet kokevat olevansa voittajia ja ovat tyytyväisiä. Aina on hyvä tehdä yhteenveto sovituista asioista kirjallisesti.